Csodabogyós barlang

A Balatonedericsi-fennsík keleti peremén nyíló barlang több mint 6 kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával hazánk egyik legújabb természeti kincsét jelenti. Egy, már korábban is ismert kisebb üregből kiindulva, a folytatást elzáró omladék kibontásával 1990 őszén az Acheron és Labirint barlangkutató csoport jutott be a kiterjedt járathálózatba, amely nevét a környéken tenyésző, szúrós csodabogyóról kapta. A barlang egyes szakaszai a bejárat szintje alá 136 méter mélységig nyúlnak, de a jelenleg is folyó kutatások tapasztalatai alapján még jelentős, eddig ismeretlen szakaszok felfedezésére számíthatunk.

Képek a Csodabogyós barlangból
Képek a Csodabogyós barlangból

A barlang felső-triász kori mészkőben alakult ki, a fennsík kiemelkedésekor képződött hegységszerkezeti törések, hasadékok mentén, mintegy 2 millió évvel ezelőtt. A helyenként tágas barlangtermek közül többet is gazdag cseppkőképződmények díszítenek. A barlang legszebb pontja a „Függőkert” 20 x 20 m-es csarnoka, ahol tucatnyi embermagasságú cseppkőoszlop társaságában függőcseppkövek ezrei pompáznak. A barlangot a hivatalosan 2006. május 16-án nyitották meg a nagyközönség előtt.

Képek a Csodabogyós barlangból

Amit általában tudni érdemes a Csodabogyós-barlangba induló kalandtúrákról: 

  • Eltérően a tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól, Ön itt nem mindig fog felegyenesedve járni: néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva tud majd haladni (azért ez nem lesz túl gyakori, és természetesen segítünk, ha szüksége van rá);
  • A barlang nincs kivilágítva, de a túra idejére biztosítunk Önnek olyan fejlámpát, amely nem csupán a tájékozódáshoz, de a nagyobb termek és gyönyörű barlangi képződmények megtekintéséhez is elegendő fényt biztosít;
  • A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Barlangi árvíz, nyílt vízfelületek kialakulása teljes mértékben kizárt, de vízcsepegés, nedves ill. sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalon;
  • A barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni: a „kaland” részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig;
  • Utcai ruházatban ezt a barlangot nem lehet (más megközelítésben: nem érdemes…) látogatni, de mi biztosítjuk Önnek – a védősisak és a nagy fényerejű fejlámpa mellett – a barlangászoverallt is;
  • A veszélyes szakaszokon a látogatóink biztonságát szolgáló eszköszöket (létrák, kapaszkodókötelek, lépőcsavarok stb.) építettünk be;
  • A túra teljes időtartama alatt segítik Önt szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetőink: nyugodtan rájuk bízhatja magát.

A Balatoni Nemzeti Park Igazgatósággal szerződésben álló A.G. Explorer Turisztikai Kft. megbízottainak túravezetésével kétféle barlangi kalandtúrát szervezünk a Csodabogyós-barlangban:

Alap túra: Hossz: kb. 400 méter, időtartam: 1,5-2 óra

Képek a Csodabogyós barlangból

E túra résztvevői a bejárat – Poroltó – Váróterem – Satu-terem – Elosztó – Rövidítő-átjáró – Óriás-terem – Meseország – Szülőlyuk – Ötös-terem – Függőkert, majd ugyanarra vissza útvonalat járják be. A barlang mesterséges bejárati függőaknáján egy 5 méteres, majd egy 4 ill. 7 m-es vaslétrán jutunk le a barlang Elosztó nevű szakaszába. Innen kisebb lemászás után nagy kőtömbök között négykézláb jutunk tovább. Egy könnyebben (állva is) járható szakaszon át jutunk a barlang egyik legnagyobb, igen látványos termébe, az Óriás-terembe. Az innen induló 3 illetve 4 m-es létrán jutunk le a következő, ismét könnyen járható barlangszakaszba. Innen továbbhaladva érjük el a túra egyetlen szűkebb pontját, melyen átbújva egy 5 m-es létrán mászhatunk le az Ötös-terembe. Erről a helyről kiváló kilátás nyílik az L-akna felső zónájára és a Függőkertre is. Innen rövid, könnyű tereplépcsőkön, valamint egy vaslépcsőn jutunk le a Függőkertbe, ahol fokozottan kell ügyelni a csodálatos képződmények megóvására. Innen a kijáratig a már leírt útvonalon jutunk vissza.

Extrém túra: Hossz: kb. 900 méter, időtartam: 3,5-4 óra

Képek a Csodabogyós barlangból
Képek a Csodabogyós barlangból

Ebben az esetben a bejárattól az Elosztóig azonos úton haladunk, de innen az útvonal a Sípálya meredek lejtőjén halad tovább (itt fokozottan kell ügyelni a megcsúszás veszélyére). A Sípálya után érjük el az Eifel-tornyot, ebből nyílik az Acheron-folyosó, melyben kezdetben meredeken felfelé kell mászni, később egy mély hasadék felett kell lépőcsavarokon lépkedve áthaladni. E veszélyes szakasz után hason, illetve négykézláb haladunk tovább csúszva (érintve a cseppköves Bársony-termet) a Vetődéses-terem tetejéig. A széles és mély hasadékban történő közlekedés maximális odafigyelést igényel a túrázóktól. Kezdetben kapaszkodó kötél mentén, majd egy beépített létrán jutunk a látványos hasadék aljába. A túra innen óriási kőzettömbök között halad tovább az Ikarusz-teremig, amely egyben a túra végpontja is. Az Elosztóig a már leírt szakaszokon jutunk vissza; innen az útvonal megegyezik az alap túráéval (részleteket lásd fent): a látogatók a Függőkertig, majd onnan vissza a bejáratig mennek el.

A barlangtúra feltételeiről a Csodabogyós Barlang hivatalos weboldalán találhatók részletesebb információk.

Elérhetőség:

A barlang bejáratát nem lehet gépjárművel megközelíteni: a „kaland” részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig. A Balatonederics határában, erdő szélén álló bázis épület megközelítése egyszerű és több irányból lehetséges.

A megközelítéssel kapcsolatban hasznos tudni:

A személygépkocsival érkezők a 71-es főútról (az Agip benzinkút közelében murvás útra) letérve egészen a bázis épületéig el tudnak menni, ahol parkolóhelyekkel is várjuk vendégeinket.

A busszal érkező csoportok a 71-es főút mellett működő Afrika Múzeum parkolójától indulva gyalog közelítik meg a bázist.

Telefon:

+36 30 306 6050, +36 30 237 3759 (magyar nyelven);
+36 30 540 6575 (német nyelven is);
+36 30 454 7034 (angol és német nyelven is)

E-mail: tura@csodabogyos.hu

Térkép:

A hivatalos weboldalon további részleteket olvashat: http://www.csodabogyos.hu/