Balatonedericsi Strand

Retró hangulatú kis strand Balatonedericsen

Nyitvatartás: június 1. – szeptember 27.
Előtte és utána díjmentesen látogatható!

Helyi lakosok a strandot egész évben ingyen látogathatják!

Információk:

A 84. főúton érkezőknek ideális választás községünk strandja, a Balaton kapujában legelsőként érhető el a családias „retró” fürdőhey. Talán pont ezért ragaszkodnak hozzá sokan már évtizedek óta, nincs zsúfoltság, viszont annál több a családi légkör, ultisok, összeszokott strandfocisok, nyaralótulajdonosok, vagy csak egyszerűen az itteni célközönség kedvenc találkozó helye.

Gépkocsival és kerékpárral egyaránt könnyen megközelíthető, vonattal és autóbusszal érkezők 10-15 perces sétával érik el. A parkolás ingyenes, mozgássérültek részére is van kijelölt parkoló.A belépőjegyek és egyéb szolgáltatások olcsók, (Szezonnyitás előtt az ártáblát elérhetővé tesszük az oldalon.)

A felújított strandbejáratát mellett zárt és nyitott kerékpártárolók vannak, sűrűn beültetett fák alatt könnyű árnyékos helyet találni a nyári forróságban. A meder fokozatosan mélyül, sem iszap, sem kő nem okoz kellemetlenséget, a víz tiszta. Már a partról is csodás panoráma tárul elénk, de kicsit beúszva elénk tárulnak a tanúhegyek csodás kupolái.

A strand nyitórendezvénnyel veszi kezdetét, bográcsozás, gyermekprogramok és számos egyéb dolog színesíti  a szezon nyitását.

A strand területén horgászati tilalom van, és kutyát sem szabad bevinni!

Strand elérhetősége nyitvatartási idő alatt: +36 70 661 9872

 • Ingyenes parkoló, mozgássérült parkolásra kijelölt parkolóval
 • Mozgássérültek által is könnyen használható mosdók
 • Gyermekpancsoló és homokozó
 • Gyermek játszóeszközök
 • Többhelyiséges pihenő kisbabás szülőknek
 • Röplabdapálya
 • Kabinbérlet
 • Vízi sporteszközök bérlése
 • Elsősegélyhely, mentőcsónak
TISZTELT BALATONEDERICSI LAKOSOK, TISZTELT NYARALÓ TULAJDONOSOK, KEDVES BARÁTAIM!
A meglévő strandi igazolványokat az önkormányzatnál lehet munkanapokon a 2021-es évre érvényesíteni. Az igazolványok érvényesítése 500,- Ft.-ba, az új igazolványok kiállítása 1.500,- Ft.-ba kerül.
Az állandó balatonedericsi lakcímmel rendelkező lakosok a strandi igazolvánnyal ingyen, míg a nyaraló tulajdonosok nyaralónként maximum 2 db. igazolvánnyal 50% kedvezmènnyel látogathatják a strandunkat.
A 2020-as strandi igazolványok 06.25.-ig érvényesek, amennyiben tulajdonosuk állandó balatonedericsi lakos, vagy nyaraló tulajdonos. 
2020.06.25. után már csak 2021 évre érvényesített igazolványokat fognak a strandi pénztároknál elfogadni.
A 2021-es belépő árak a költségeink emelkedésével részben minimálisan változtak.

A 2017-es strandszezonra megújult a Strandunk!

Korábbi beruházások:

Mindig is arra törekedtünk, hogy strandunk minél inkább családbarát legyen, a fejlesztéseink is erre irányultak. Az előző időszakban a strand északi vizesblokkjának felújítása, akadálymentesítése saját erőből megvalósult. Ugyancsak saját beruházásból alakítottuk ki a baba-mama szobát, melyet a kisgyermekesek előszeretettel használnak.

A balesetveszélyessé vált korrodált lépcsők javítása már nem volt lehetséges, így újakat kellett készíttetni.

Nagy gondot fordítottunk az árnyékos, ligetes arculat megtartására. Az elöregedett, „vágásérett” fákat lehetőség szerint igyekszünk megmenteni, ennek során a fák megújító visszametszése, a balesetveszélyes elkorhadt ágak visszavágása folyamatos feladatot jelent.

Krónikus probléma: a csapadékvíz

A strandon a csapadékos időszakot követő belvíz megszüntetése megoldhatatlannak tűnő feladatot jelentett, a folyamatos szivattyúzás ellenére is csak több nap elteltével lehetett strandolásra használatba venni a fövenyes területet.

Az időjárás mindkét szélsősége nyomot hagyott: Csapadékos időben a felgyülemlett belvíz miatt volt néhol hiányos a fű, míg nagy szárazságban az öntözőrendszer hiánya miatt csak a kiégett fű helye volt látható. Átmeneti megoldásként a strandszezon végén és a szezon kezdetén a megsüllyedt területek földpótlása megtörtént ugyan, de hosszabb távon nem jelentett megoldást.

Joggal merült fel a kérdés: Milyen módon, és milyen erőforrásból lehet helyreállítani a strand talaját, füvesítését?

„Kedvező fordulat”:

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. koordinálásában megalakult a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, és a Balaton körüli strandok jelentős pályázati forrásokhoz jutottak. Ennek keretében Balatonederics 29 Millió Ft-os támogatást nyert el. A kormány által kiemelt balatoni térségekben 2017-ben soha nem látott mértékű fejlesztések indultak meg. 2017. év Balatonederics számára is nagy változásokat hozott, mert még soha ekkora mértékű strandfelújításra nem volt lehetőség.

A benyújtott pályázatból az alábbiak megvalósítását hagyta jóvá az Ügynökség:

1.) A fövenyes terület szintezése, a vízelvezetés kivitelezése, újrafüvesítés, öntözési lehetőség kialakítása.
2.) Járdák kialakítása a parthoz és a szociális létesítményekhez.
3.) Hangosbemondó rendszer teljes megújítása, új oszlopokra helyezése
4.) A régi, korrodált kültéri öltözőkabinok teljes cseréje.
5.) A déli – használaton kívüli – szociális blokk öltözővé történő átalakítása, amelynek kivitelezésére az ősz folyamán kerül sor.

Fejlesztések pályázati forráson felül, saját erőből:

A korábbi évekhez hasonlóan, idén sem maradtak el a saját forrásból megvalósított fejlesztések:

 • Virágosítás, parkosítás a főbejárattal szemben
 • Villanyvezetékek föld alatti elvezetése, elektromos szekrények elhelyezése
 • LED-es világítótestek felszerelése
 • Homokozók, játszóterek felújítása
 • Továbbra is ingyenes parkolást biztosítunk, a parkoló karbantartása folyamatos
Visszajelzések:

A tavaszi esőzések kétségessé tették, hogy a tervezett júniusi nyitásra elkészülnek-e a munkálatok. Versenyt kellett futni a kivitelezőnek az idővel, hiszen minden egyes csapadékos nap a befejezés és átadás dátumát tolta ki. A június 10-re tervezett strandnyitó időpontjára elkészült a kivitelezés, és mindössze néhány napig – a frissen vetett fű megóvása érdekében – a középső, felújított fövenyes terület használatba vételét kellett korlátozni.

A visszajelzések alapján a strand látványa, összképe nagyságrendekkel felülmúlja a korábbi évek állapotát. Minden lehetőség adott ahhoz, hogy a strand látogatottsága növekedjen. Ezt szem előtt tartva döntött úgy a képviselőtestület, hogy strandi belépők árát nem emelte, valamint kedvezményes családi belépőjegy is bevezetésre került, így továbbra is a Balaton egyik legolcsóbb strandja tudunk maradni.

Ha még nem járt Balatonedericsen, még több oka van, hogy mindenképp ellátogasson falunkba!

Képek a Strandról

[Best_Wordpress_Gallery id=”51″ gal_title=”Strand-2016-08-01″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”52″ gal_title=”Strand-vegyes”]

[Best_Wordpress_Gallery id=”54″ gal_title=”Strand-2017-01″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”55″ gal_title=”Strand-2017-07″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”57″ gal_title=”Ederics légifotók”]

[Best_Wordpress_Gallery id=”64″ gal_title=”Strandnyitó 2020″]