Időközi aktualitások, közlemények

Eboltás Balatonedericsen

Ebek veszettség elleni éves, kötelező, összevezetéses oltásának időpontjai:
08.30. hétfő: 8.00 – 9.30
16.00 – 17.00
Pótoltás: 09.06. hétfő: 17,00-17,30
Oltás helyszíne: Templomnál lévő buszmegállóAz oltást végzi: Dr. Varga Ottó Badacsonytomaj
Tel.: 06 30 9375015

Minden 3 hónapos kort betöltött ebet évente veszettség elleni védőoltásba kell részesíteni, transponderrel (chip) kell megjelölni!
Veszettség elleni oltás díja az összevezetés helyén: 6000 Ft
Plusz költség: a féregtelenítés, az új oltási könyv,
a chip behelyezés és a háznál történő oltás.
Az oltási könyveket szíveskedjenek elhozni!

Értesítés gyomirtásról

A MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság (9700 Szombathely, Széll Kálmán u. 2.) tájékoztatása alapján értesítem a lakosságot, hogy a Balatonszentgyörgy-Tapolca vasútvonalon Balatonederics állomáson, pályahálózaton

2021. szeptember 17. napján

permetező szerelvénnyel és UNIMOG gépjárművel vegyszeres gyomírtásra kerül sor.

Felhasználásra kerülő vegyszerek: MEZZO 20 WG, SUCCESSOR TX/SUCCESS T, KYLEO, COLOMBUS EC/MAGELLAN, AMEGA UP/CINIC UP/GLADIATOR FORTE/ MARS 480SL, DEZORMON, DROPMAX, KLEBER

Tájékoztatás HŐSÉGRIADÓVAL KAPCSOLATBAN
A Tapolcai Járási Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján, a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. július 26-án (hétfő) 12.00 órától 2021. július 30-án (péntek) 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

A hőségriadó időtartama alatt követendő legfontosabb magatartási szabályok a következők:

 • védjük lakásunkat a felmelegedéstől (redőny, reluxa, ventilátor, légkondicionáló használata, nap közben csukott ablak, éjszakai szellőztetés),
 • A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
 • A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!
 • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott folyadékfogyasztásra (ajánlott italok: víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, levesek). Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
 • A sportolást a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük.
 • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
 • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
 • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

 Kérem a lakosságot a fenti szabályok betartására. Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Idegenforgalmi adót érintő változás

Tájékoztatás a 2021. július 1. napjától hatályos idegenforgalmi adót érintő szabályokról

A Kormány az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendeletének módosításáról döntött a 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendeletével.

A Korm. rendelet szerint 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka után nem kell idegenforgalmi adót fizetnie az adó alanyának.

A fizetési kötelezettség július 1-jétől lép ismét érvénybe.

Kérjük a szállásadókat, hogy július 1-től 350 Ft/éjszaka/fő adómértéket figyelembe véve gondoskodjanak az adó szabályszerű beszedéséről, bevallásáról és befizetéséről az önkormányzathoz, tárgyhónapot követő hó 15. napjáig.

Védekezési felhívás

a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen 2021. évben

Védekezési felhívás II. 2021..pdf

Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatója

A védett természeti területekre, Natura 2000 területekre vonatkozó előírások, illetve kezelési javaslatok:

BfNPI Természetvédelmi kezelői tájékoztató 2938-2021.PDF

NHSZ. közleménye

2021.05.17-én a személyes ügyfélszolgálatunkat ismét megnyitjuk! Az épületbe kizárólag maszkban engedélyezett a belépés. A földszinten kihelyezett kézfertőtlenítő használata mindenki számára kötelező. Az ügyfélszolgálati váróban egyszerre maximum 3 fő várakozhat.

A személyes és telefonos ügyfélszolgálatunk az alábbi időpontokban működik:
– hétfő 8-12 h
– szerda 7-19 h
– péntek 8-12 h

Elérhetőségeink:
lakossági ügyfeleink részére:
telefon: 06/87/321-567
levelezési cím: NHSZ Tapolca Nonprofit Kft., 8300 Tapolca, Halápi u. 33.
e-mail cím: ugyfelsz.tapolca@nhsz.hu
közületi ügyfeleink részére:
telefon: 06/87/777-010
levelezési cím: NHSZ Tapolca Nonprofit Kft., 8300 Tapolca, Halápi u. 33.
e-mail cím: kozulet.tapolca@nhsz.hu

A várakozási idő csökkentése érdekében lehetőség van időpontfoglalásra telefonon vagy e-mailben.

NHSZ Tapolca Nonprofit Kft.

Autóbuszjáratok indulása Tapolca, autóbusz állomás

2021. március 8-tól érvényes menetrend:

Megváltozott munkaképességűek részére munkaerő toborzás

Az Erfo, Főkefe, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társaságai, munkaerő toborzást indítanak Keszthely és kistérségében üzemnyitási szándékkal!

Megváltozott munkaképességűek jelentkezését várjuk betanított munkás munkakörben.

A megváltozott munkaképesség igazolásához szükséges dokumentumok:

 • összefoglaló komplex szakvélemény
 • ellátást megállapító vagy elutasító határozat és / vagy hatósági bizonyítvány,
 • nyugdíjfolyósító Igazgatóság éves értesítője.
 • Igazolás az egyéb ellátásról: fogyatékossági támogatás,
 • vakok személyi járadéka
 • gondnokolt esetén a gondnoki megállapító határozat.

Jelentkezni telefonon a 0630/901-3639-es számon lehet, személyesen előre egyeztetett időpont alapján.

Cím: Keszthely

Kéményseprési munkaterv közzététele

A kéményseprőipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvényben, valamint a kéményseprőipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016. (VI.9.) BM rendeletben (a továbbiakban: BM rendelet) meghatározott közfeladat elvégzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint kéményseprőipari szerv a 2021. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit megyei bontásban elkészítette.
A Veszprém megyei társasházi sormunkaterv alapján Balatonedericsre 2021. május 2-május 22. között kerül sor.

Szezonális diákmunka felmérés

Tisztelt Lakosság!
Az elmúlt években a médiában is többször nagy nyilvánosságot kapott, sokak által ismert probléma a Balaton régióban rendszeresen jelentkező szezonális munkaerőhiány. Ennek a kedvezőtlen helyzetnek a feloldására vonatkozóan folyamatban van egy javaslat kidolgozása, amelynek alapkoncepciója, hogy a szezonális munkaerőhiány jelentősen enyhíthető a tervezett, szervezett diákmunkával. A pontos és reális tervezés érdekében szeretnénk megismerni az érintett diákok, mint potenciális munkavállalók nyári munkával kapcsolatos elképzeléseit. Ehhez összeállítottunk egy internetes, online módon kitölthető, anonim kérdőívet. Kérjük, hogy az ismeretségi körükben lévő 16-24 éves fiatalokat tájékoztassák, aktivizálják a kérdőív kitöltésére.

A kérdőív a Balaton Fejlesztési Tanács weblapjának (www.balatonregion.hu) kezdőlapján, illetve az alábbi linken elérhető: (https://balatonregion.hu/palyazatok-tamogatasok/orszagos-palyazati-lehetosegek-balaton/teruletfejlesztes/diakmunka-rendszer-kidolgozasa-kerdoiv).
Együttműködésüket, segítségüket előre is köszönjük!

Tisztelettel: Balaton Fejlesztési Tanács Titkárság

Közterületek karbantartási kötelezettsége

Tisztelt Lakosság!

Balatonederics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (IV.7) önkormányzati rendelete a közterületek karbantartásáról tartalmazza az alábbiakat :

az ingatlantulajdonos feladata:

a) az ingatlan előtti járda, úszótelek esetén az épület körüli járda, járda hiányában egy méter széles területsávnak , valamint a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének , a gondozásáról, tisztántartásáról, hulladék- és gyommentesítéséről, a burkolt területeken a hó eltakarításáról és a síkosság-mentesítésről,
b) az ingatlan előtti, melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, hulladék- és gyommentesítéséről, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolításáról,
c) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztításáról gondoskodni .

(2) Ha az ingatlant két közút határolja, az (1) bekezdés a)-b) pontjában foglalt kötelezettség mindkét irányban terheli az ingatlanhasználót.

(3) Az ingatlanhasználó a közterület tisztán tartása során keletkező hulladékot a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére rendszeresített hulladékgyűjtő edényben helyezheti el.

3. § Az ingatlanhasználóknak a telekingatlanok tisztán tartásával kapcsolatos feladatai:

a) Az ingatlan tisztán tartása, gyommentesítése, az ingatlanról a járda és az úttest fölé benyúló ágak, bokrok metszése;

b) Épület bontása, építése, felújítása és karbantartása miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó járda tisztán tartása.

Lakókörnyezetünk tisztán tartása, megóvása, szépítése közös célunk és közös érdekünk. Az Önkormányzat lehetőségeihez képest mindent megtesz annak érdekében, hogy a faluban rend legyen. Tavasz kezdetével Mi is elkezdtük a zöldterületek karbantartását, de ez az itt lakók feladata is!

Megkérném a kedves lakosságot, hogy az ingatlanjuk előtti zöldterületet a fenti rendeletnek megfelelően gondozni szíveskedjenek, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a Községben rend legyen.

Köszönjük!

Tisztelettel:

Papp János polgármester

MAGÁZ Kft, E.GAS Gázelosztó Kft. közleménye

Tisztelt Felhasználóink és Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. március 1-től a MAGÁZ  Kft. dunántúli szolgáltatási területein egy új elosztói engedélyes társaság, az E.GAS Gázelosztó Kft. végzi a földgázelosztási tevékenységet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott H199/2020 számú földgázelosztási működési engedély alapján.

Az E.GAS Gázelosztó Kft. ellátási területét, valamint a cégre vonatkozó információkat a www.e-gas.hu honlapon találják.

A Magáz Kft. a Dunától keletre található működési területén ezt követően is változatlanul végzi a földgázelosztási tevékenységét, az ezzel kapcsolatos információkat továbbra is itt, a www.magaz.hu honlapján találják.

A zavartalan átállás és az ellátás biztonsága érdekében a

+ 36 93 500 500-es
készenléti telefonszámon mindkét elosztó társaság területére kiterjedően fogadjuk a hívásokat.

A változással kapcsolatban Önöknek semmilyen teendőjük nincs, az ellátás folyamatosságát az átállás nem érinti.
Megértésüket köszönjük!

MAGÁZ Kft, E.GAS Kft.

Aktuális közlemények, felhívások

Felhívás hulladékszállítással kapcsolatban

A hulladékszállítást végző NHSZ Tapolca Kft-vel történt egyeztetés alapján a fizetési hátralék ügyében egyeztetésre van lehetőség a Kft. tapolcai ügyfélszolgálatával (személyesen: Tapolca, Halápi u. 33, telefon: 87/321 567, hétfői és pénteki napokon: 8.00 – 12.00 óráig, szerdánként: 700 – 19.00 óráig.

Részletek az alábbi linken:

Hulladékszállítási hátralék – felhívás .pdf

Zöld hulladék elszállítása:

Zöldhulladék elszállítása: A nyitvatartási napokon bevihetik zöld hulladékukat társaságunk Hulladékgyűjtő udvarába (8308 Zalahaláp, 010/42 hrsz, Regionális Hulladékkezelő Központ mellett található), ahol kollégáink azt külön térítési díj nélkül átveszik.

Hulladékgyűjtő udvar nyitva tartása: Hétfőtől – Péntekig: 7:00-től – 15:00-ig.