SAJTÓKÖZLEMÉNY – „Művészet hullámain” projekt

Balatonederics 2021-ben csatlakozott a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz.

A településünkön a LESENCEVIDÉK kulturális együttműködés keretében 2022 nyarán számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósult meg a „Művészet hullámain” programsorozat révén. A programsorozat a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

A programsorozatot egy 5 napos a 2000-es években fénykorát élő, majd most felelevenített Papírművészeti Alkotótábor és Kiállítással indítottuk.

Alkotótábor célja:

– A helyi adottságoknak megfelelő képző- illetve iparművészeti tevékenységforma meghonosítása.

– A hazai és külföldi professzionális képző- és iparművészek bevonásával a papír lehetőségeit kutatni. Egyedi arculatú, karakterrel bíró papír és papír alapanyagú képző- és iparművészeti alkotások létrehozása.

– Dialóguskezdeményezés a közönséggel.

Programunkba egymásra talál a papír, a víz és az újrahasznosítás, mely a papírművészet által ölt formát.

Résztvevők: professzionális hazai és külföldi képző-, illetve iparművészek, művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói

Művészeti vezető: Jancsikity József, festő, képzőművész volt. Meghívott művészek száma: 8 fő

Programunk során 5 nap aktív alkotásé a szerep a helyi Tájház és Szabadidőközpontba.

Az alkotótáborban készült alkotásokból tárlat nyílt augusztus 6-án, mely egy hónapig volt látható.

Augusztusban az edericsi strandot ellepte a képzőművészet LIDO ART programunkkal.

Elsőként A MŰVÉSZET A PARTRA JÖN! címmel nyílt képzőművészeti válogatás az UzsART Művésztelep 2022. évi alkotásaiból és a Pannon Művésztelepek pacsai alkotásaiból augusztus 6-án, majd azon a hétvégén

Az alkotótábort követően a művésze kis csoportja leköltözött a partra, ugyanis Alkoss papírból! Papírművészeti workshopot tartottak az alkotótáborra meghívott professzionális képző- és iparművészek a papír újrahasznosítási lehetőségeit kutatva egyedi arculatú, karakterrel bíró papír és papír alapanyagú alkotásokat hozhattak létre a résztvevők.

2022. augusztus 13. Noé bárkája

Milyen állatot mentenének meg a gyerekek? 10 féle állatot egyszerű el tudnak készíteni, amit nem azt megrajzolják, megfestik és kivágják, hajtogatják

Bevezetés az ORIGAMI művészet rejtelmeibe, origami és applikált figurák készítésével, vízre helyezésével Pataki Tibor vezetésével

Augusztus 20-21. Hétvége az irodalom jegyében

Első alkalommal került megrendezésre a balatonedericsi Zöld Hullám Strandfürdő területén a ’Hétvége az Irodalom Jegyében’ programsorozat. A hétvége első napján, 2022.08.20-án sor került az előzetesen meghirdetett pályázatra beküldött novellák meghallgatására és átbeszélésre Zsiga Henrik íróval és …. szerkesztővel. A közönséget is bevonó, közvetlen beszélgetős előadás alatt felolvasásra került négy a beküldött kilenc novella közül, bemutatva azok erősségeit és hiányosságait. Az előadás során a jelenlévők bepillantást nyerhettek az irodalmi művek szerkesztési folyamatába is, a beküldés pillanatától egy adott mű publikálásáig.

A napot egy könnyed hangulatú, humoros irodalmi vetélkedő zárta. A résztvevő csoportok tagjai érdekes információkat tudhattak meg híres írokról, költőkről feleletválasztós kérdések formájában. Nyeremény gyanánt, pedig különböző témájú könyvek közül választhattak. Másnap, 2022.08.21-én a veszprémi odaLÖKött Költészet társulat Slam Poetry estje került megrendezésre, ahol a társulat tagjai adták elő műveiket, verseiket, megismertetve a közönséggel az irodalom eme műfaját. Az hétvége során sikerült megteremteni egy bensőséges, barátságos hangulatot, amely az előadók közvetlenségének is köszönhető volt. Legfontosabb célunk megvalósult, sikerült írásra, olvasásra buzdítani az embereket és rövid történetekkel megtölteni a strandot és közelebb hozni az irodalmat újszerű, interaktivitásra ösztönző programok keretein belül.

2022. augusztus 27.

Radics Béla 75 – Tunyogi Péter 75 jubileumi nagykoncert

A hatvanas-hetvenes évek egyik legkarizmatikusabb gitárosa Radics Béla tavaly február 6-án, valamint a P. Mobil illetve a TRB alapító frontembere, Tunyogi Péter idén március 13-án töltötte volna be hetvenötödik életévét. Mindkét muzsikus kitörölhetetlen nyomokat és egyben pótolhatatlan űrt hagyott a magyar rockzenei kultúrában, amelyet ápolni kell. Ezt teszi a Radics Béla RB. Emléktárság, valamint a magyar rockzene kitartó közönsége. A felejthetetlen hangulatról számos tiszteletzenekar gondoskodott míg a vihar fél be nem szakította a programot, melyet a szervezők és a zenekarok menedzsmentje tervei szerint 2023 tavaszán bepótolnak.

A „Művészet hullámain” című projekt megvalósításához a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 11.154.200 Ft támogatással járult hozzá.

Pályázati azonosító: OC-MUV/3-2021/291285