Pele-Apó tanösvénye

Gyermekeknek létrehozott tanösvény, ahol Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú ösvény Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeirõl (Afrika Múzeum, Balatonederics-Ederics-hegy, Szépkilátó, Balatongyörök-Bélap-völgy) közelíthetõ meg. Az ösvény ismertetőtáblái magyar és angol nyelvűek. A területről és a tanösvényről kiadvány is készült, amely 24 színes oldalon tárja fel a Keszthelyi-hegység természeti értékeit, valamit a tanösvény térképes útikalauza is egyben.

Megközelítés:

Pele-Apó ösvénye, nagyobb kép kattintásra
Pele-Apó ösvénye, nagyobb kép kattintásra

Edericsről a Csodabogyós bázispontról a piros jelzésen haladunk, mintha a Csodabogyós-barlangba mennénk. Útközben tájékoztató táblákat találunk, ez egyik ilyen táblán pedig nyilakat. Itt egy kis ösvényen balra fordulunk, Balatongyörök irányába.

A piros jelzést figyelve megyünk a hegygerincen. 2 kilátó is útba esik, (kis kitérőt téve) egyik a Batsányi kilátó (Szépkilátó /Balatongyörök) másik a györöki Bélap-völgy fölé magasodó, Garga-hegyen található Bél Mátyás kilátó. Ezt a Sárga + majd a Sárga, és a kilátó jelzést követe találjuk meg. Az elágazás a Szerelemdomb pihenőhelynél található, a kilátó pedig onnan kb. 1000 méterre.

Aki ezt kihagyja, az a szerelemdombi elágazónál a piros jelzésen a Szépkilátó büfésorához ér ki.

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park is bővebb írást közölt a Keszthelyi-hegység tanösvényeiről:

Képgaléria:

[Best_Wordpress_Gallery id=”11″ gal_title=”pele-apo-osvenye”]