A mézeskalács sütést teljesen autodidakta módon sajátítottam el, mert kedvemet leltem ebben a szép, és hasznos sütögetésben, díszítésben. Természetesen az internetről is sokat tanultam. Még sokkal többet, szebbet is alkothattam volna, vagy alkothatnék, de azt gondolom, nekem így ebben a formában nagyon tetszik.
A sütés alapjait édesanyámtól tanultam, aki többféle süteményt sütött, torokra, keresztelőkre. Mint a régi manufaktúrákban, minden kézzel, házilag készült.
A mézeskalács alapanyaga a rétestésztától keményebb, erős pálinkát is tartalmaz, attól lesz könnyű a tésztája. Félóra pihentetés után kb. fél óra alatt sül aranybarnára, ezután látom el cukormázas díszítéssel, amely már sütés nélkül megszáradva adja a fehér színű díszítést.
A legtöbb mézeskalácsot Karácsony időszakában készítem ajándékba a barátaimnak, ismerőseimnek, akik a szívemhez közel állnak. Úgy gondolom, a megvásárolt ajándéktárgyaknál sokkal személyesebb értéke van, ha saját tudásomat, ötleteimet adhatom át nekik.
Internetes elérés: https://www.facebook.com/jutka.molnar.3